“Pentru a cuceri pământul, oamenii trebuie să se cucerească pe ei înşişi prin cultură, curaj, generozitate”
De la mica celulă a familiei, la viaţa ”cetăţii” – de la ţara în care trăieşte la civilizaţia omenirii, copilului trebuie să-i fie sădită dorinţa de a şti, de a cunoaşte, de a înţelege oamenii, viaţa, natura, având cultivat în el legea dreptăţii, a cinstei, a dragostei pentru ţară, a mândriei faţă de propria origine.
Educaţia pentru cetăţenie democratică îi învaţă pe elevi că libertatea se câştigă şi se apără, că a trăi într-o societate democratica, pe lângă libertate, fiecare dintre noi trebuie să învăţăm arta convieţuirii civilizate, că legea reprezintă temeiul democraţiei prin care învățăm, că toţi suntem egali în faţa acesteia, că moralitatea reprezintă, pe lângă forma primară de civism, şi responsabilitatea noastră, că adevărul nu este al meu, este al nostru, al tuturora, este nobleţea naturii umane.
Educația pentru cetățenie democratică și drepturile omului urmărește să ofere tinerilor cunoștințele, capacităţile și atitudinile care îi ajută să joace un rol activ în comunitate – fie aceasta locală, națională sau internațională. Îi ajută pe aceștia să își cunoască drepturile, responsabilitățile și obligațiile și să își dea seama că pot avea influență și că pot face o schimbare. Cetățenia democratică este o abilitate, iar orice abilitate se formează. Poate copiii și tinerii nu au vârsta necesară pentru a vota la alegeri sau pentru a fi membri în jurii, însă au și ei drepturi și îndatoriri și sunt îndreptățiți să aibă un cuvânt de spus. Educația pentru cetățenie democratică le formează abilitățile necesare pentru viața de familie și viața socială, oferindu-le, în același timp, cunoștințe pentru viitor. Cetățenia democratică nu se limitează la statutul legal de a fi cetățean și la dreptul de vot pe care acest statut îl conferă. Include toate aspectele vieții într-o societate democratică. Astfel, cetățenia democratică este legată de o gamă largă de teme, cum ar fi dezvoltarea durabilă, participarea în societate a persoanelor cu dizabilități, egalitatea de gen, implicarea în activități de voluntariat, este foarte utilă în lupta împotriva violenţei, xenofobiei, rasismului, agresivităţii naţionaliste şi intoleranţei. Educația pentru cetățenie democratică este orientată valoric, promovând în întregul sistem de educaţie, principiile şi valorile democraţiei şi drepturilor omului (cum ar fi empatia, demnitatea umană, egalitatea, solidaritatea, nondiscriminarea, pluralismul, spiritul legii).
Activitățile Cercului de Educație pentru Cetățenie Democratică din Palatul Copiilor Tulcea sunt gândite și structurate în funcție de vârsta și nivelul copiilor participanți. Astfel începătorii studiază despre bunele maniere, drepturile copiilor, norme de educație pentru sănătate, implicare în activități de voluntariat, lucrul în echipă, în timp ce avansații învață să scrie și să aplice proiecte, să inițieze activități de voluntariat, să își argumenteze punctul de vedere și să dezbată, să particile activ la viața comunității și să disemize informațiile învățate prin metode non-formale, prin învățarea de la egal la egal.
Elevii Cercului de Educație pentru cetățenie democratică din Palatul Copiilor Tulcea participă anual la concursuri regionale și naționale de unde se intorc cu premii frumoase, organizează îndrumați de profesorul coordonator activități la nivel județean, se implică în activități de voluntariat în scolile din care provin sau în viața comunității.
Profesor Laura Felea