În urmă cu 2300 de ani, Aristotel spunea că tinerii trebuie îndemnaţi să – şi ascută spiritul, fiindcă aşa se vor împlini, doar aşa vor accede la înţelesul oracular al zeului Apollo: „cunoaşte – te pe tine însuţi şi vei cunoaşte întreg universul”.
A te cunoaşte pe tine însuţi este cea dintâi cerinţă pe care ne–o porunceşte raţiunea. Cine nu–şi cunoaşte cusururile, nu şi le poate îndrepta; cine nu–şi cunoaşte nevoile, nu are nici o grijă de a le împlini; cine nu ştie ce înseamnă binele şi răul, nici lipsurile de orice fel, nu se poate gândi la îngrijirea şi lecuirea lor. Aceste percepte creştineşti nu pot fi aplicate decât printr-o insistentă, efervescentă activitate culturală. Iată de ce tinerii din România, se lasă antrenaţi cu entuziasm în fenomene culturale, precum festivalurile de muzică, teatru, literatură, folclor, demostrând printr–o participare masivă, că ei privesc cu matură gândire evenimentele culturale. Mai mult, tinerii noștri compatrioţi, sunt adesea ei înşişi iniţiatorii unor atari evenimente. Demersurile lor pe latura spiritualităţii, te îndeamnă să te desprinzi de rutina zilnică, „să – ţi trăieşti clipa” – cum ne îmboldea un alt filozof din vechime.
La festivalul internaţional „Peştişorul de Aur”organizat de Palatului Copiilor Tulcea cu sprijinulConsiliului Judetean Tulcea si Primaria Tulcea, am observat, pe parcursul celor XVII de ediţii, o participare din ce în ce mai mare a copiilor. Cum se ştie, omul produce cultura, nu cultura îl produce pe om. Acest adevăr l–am cerificat prin modul cum se dăruiesc copiii culturii lăsate de strămoşii zidiţi în folclor, cum se lasă antrenaţi cu pasiune şi râvnă în activităţi extraşcolare cu scop educaţional, cultural, formativ.
Organizarea de competiţii culturale, sportive sau altele pe discipline de învăţământ, în scopul formării, dezvoltării şi exersării capacităţilor de concentrare a copiilor, s-au demonstrat cu totul fertile, aproape de spiritul şi sufletul lor. Randamentul şi eficienţa organizării unor manifestări competitive, precum şi stimulării preocupărilor lor educative; pregătirea suplimentară, la diverse discipline şcolare, a copiilor supradotaţi precum şi a celor cu nevoi speciale; organizarea de excursii şi tabere tematice pentru elevi, studenţi şi profesori atât în ţară cât peste graniţe, s–au dovedit salutare.
Revenind la festivalul de folclor pentru copii, precum și la spectacole artistice susținute de aceștia, s-a observat că este cel mai nimerit lucru care li se potriveşte. Aflaţi la vârsta când pentru ei totul înseamnă zbor, speranţă, puritate, spirit înnăscut al prieteniei, ei stabilesc legături trainice, de bun augur pentru viitorul omenirii. Am avut bucuria să cunosc personal foarte mulţi copii sosiţi la noi din toată lumea. Am asistat fericit la convorbirile lor, la modul emoţionant de a se împrieteni spontan, dar pentru totdeauna. Nutresc convingerea că acest act cultural la care se întâlnesc copiii din toată lumea, fac ca prietenia, bucuria şi dragostea dintre ei să dăinuiască peste timp, pentru pacea şi prietenia oamenilor din acest început de secol
Profesor Ștefan Coman